Symptom på vattkoppor

Att ha vattkoppor kan vara mycket jobbigt för den som drabbas. Man kan känna sig allmänpåverkad och få störd sömn av den oerhörda klådan.


Första symptom, första tecknen

Vattkoppor symptom

De första tecken på att du har blivit smittad av vattkoppor är precis som vid en vanlig förkylning.

Du känner dig ofta trött, får feber och huvudvärk varpå du några dagar senare märker av utslagen som börjar träda fram på kroppen.

Så ser utslagen ut

De mest vanliga symptom för vattkoppor är att du får utslag, antingen över hela kroppen eller bara ett par stycken, i form av små röda prickar som sitter utspritt.

Alla prickar kommer oftast inte samtidigt utan brukar dyka upp på magpartiet och i ansiktet först. Efter att de första utslagen kommit sprider de sig lätt till armar och ben, i vissa fall även till hårbotten och i munnen.

Någon dag efter att utslagen framträtt blir de som vätskefyllda blåsor som kliar mycket. Efter några dagar börjar blåsorna att torka och bilda små skorpor över prickarna. Efter ytterligare några dagar faller skorporna av och lämnar i vassa fall efter sig ett litet ärr.

Symptom för vuxna

Personer som inte haft vattkoppor som barn kan i vuxen ålder bli smittad av vattkoppor. Blir du smittad som vuxen blir du ofta sjukare än om du blivit utsatt för smittan som barn. Symptomen blir kraftigare och det tar längre tid att läka ut sjukdomen.

Det är inte helt ovanligt att vuxna får hudinfektioner som kliar kraftigt och att vissa får smärtor i huden.

På grund av att sjukdomen slår hårdare mot vuxna bör du vara uppmärksam och söka vård i tid om du som vuxen har exponerats för vattkoppor och vet med dig att du inte haft sjukdomen som barn.