✕ Stäng

Bältros

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. För att få bältros måste du ha haft vattkoppor innan.

Bältros

Bältros – samma virus som vattkoppor

Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus och har du en gång haft vattkoppor ligger detta virus i kroppen och “vilar”. Blir viruset sedan aktivt igen kan du utveckla sjukdomen bältros.

Oftast är det personer över 50 år som drabbas av bältros, men även små barn kan insjukna.

Symptom

Utslag på ett begränsat område – ofta på buken

Det första symptomet på bältros är att du får en brännande smärta på ena sidan av kroppen. Sjukdomen har fått sitt namn för att blåsorna och utslagen oftast sitter kring bålen och bildar som ett bälte på ena sidan av kroppen. Ofta håller sig utslagen på ett begränsat område och sprider sig inte över resten av kroppen.

Efter att du fått utslagen kan du även få lite feber och svullna lymfkörtlar.

Såren kan bli infekterade

Efter ungefär en vecka brukar såren gå sönder som det sedan blir sårskorpor på. Det är inte helt ovanligt att såren blir infekterade av bakterierna som finns på huden. Från det att du fått bältros tills att du är helt frisk brukar det ta ungefär en månad.

Äldre får svårare symptom

När äldre drabbas av bältros kan däremot smärtorna i huden sitta kvar i flera månader efter att såren försvunnit.

Smittar inte som vattkoppor

Bältros är inte lika smittsamt som vattkoppor men en vuxen som bär på bältros kan smitta barn med samma virus och de kan då få vattkoppor.

Däremot kan man inte få bältros av någon som har vattkoppor.

Dessutom skiljer sig vattkoppor och bältros i hur de smittar. Vattkoppor är en luftburen smitta medan bältros endast smittas vid direktkontakt med sårvätska från blåsorna.

Behandling

Om du är 50 år eller äldre eller om det har gått mindre än tre dagar sen de första utslagen visat sig på huden, bör du kontakta en läkare så att du kan få läkemedel.

Behandlingen bör sättas in så snart som möjligt för att få bäst effekt.

Om du lider av kraftiga symptom kan du erbjudas behandling även senare.

Egenvård

Om du har fått bältros är det viktigt att hålla rent kring det drabbade området. Rengör därför runt utslagen några gånger per dag med tvål och vatten. Torka sedan försiktigt.

Det är även viktigt att tänka på att inte träffa de som kan vara extra mottagliga för viruset, till exempel små och/eller nyfödda bebisar.

Senaste Nytt