Vad är vattkoppor?

Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom, men även vuxna kan drabbas om man inte drabbats som barn. Vattkoppor smittas väldigt lätt, men efter att vi har fått vattkoppor en gång kan vi inte få det igen. Är du vuxen eller gravid ska du söka vård för vattkoppor.


Symptom för vattkopporSymptom

Vattkoppor ser ut som röda prickar. Prickarna blir sedan till vätskefyllda blåsor som spricker och blir till skorpor som sedan trillar av. Dessa prickar kliar. Andra symptom är feber, trötthet och huvudvärk.

Smitta och spridning

Vattkoppor är en luftburen virussjukdom och sprids genom att den som bär på sjukdomen hostar, nyser eller andas.

Sjukdomen är en av de mest vanliga barnsjukdomarna och vanligtvis smittas du bara en gång i livet.

Behandling

Är du vuxen eller gravid ska du söka vård för dina vattkoppor. Barn däremot behöver sällan behandling.

För att lindra kliandet kan du använda alsollösning, zinkpudervätska eller kylbalsam på prickarna. Hjälper inte detta kan du få receptbelagda medel från en läkare.

Vill du av någon anledning söka vård för ditt barn är det bättre att ringa till din vårdcentral först. Eftersom viruset är så smittsamt så är det inte bra om ditt barn sitter i samma väntrum som andra.

Vattkoppor hos gravida

Är du gravid och har vattkoppor ska du kontakta mödravårdscentralen. Det finns nämligen en liten risk för fosterskador och andra komplikationer. Men det är dock en mycket liten risk men det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

På mödravårdscentralen får du läkemedel som stoppar virusets spridning.

Vattkoppor hos spädbarn

Spädbarn brukar inte få vattkoppor, och om de blir smittade så är det ingen fara då de brukar få en väldigt mild form av sjukdomen.

Varför det är så ovanligt med vattkoppor hos spädbarn är för att de flesta spädbarn föds med en medfödd immunitet då de får antikroppar ifrån mamman om mamman någon gång haft vattkoppor. Denna immunitet brukar skydda upp till sex månaders ålder.

Vattkoppor hos vuxna

Har du inte fått vattkoppor som barn kan du smittas av viruset i vuxen ålder.

Vuxna som får vattkoppor drabbas ofta av en mer allvarlig form av viruset som förutom oerhörd klåda kan ge smärtor i huden.

Det är viktigt att du sätter in behandling så snart du upptäckt sjukdomen för att dels förhindra smittspridning men främst för att behandlingen ska ha någon effekt.

Sök vård för ditt barn om

Vattkoppor kan i vissa extrema fall utvecklas till hjärnhinneinflammation hos barnet. Det är därför viktigt att vara uppmärksam om barnet får yrsel eller balanssvårigheter.

Märker du att barnet har något av symptomen bör du söka dig till barnakuten. Andra symptom som är bra att hålla koll på är om barnet får andningssvårigheter eller hög feber i mer än fem dagar.

Bältros – samma virus

Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus och har du en gång haft vattkoppor ligger detta virus i kroppen och ”vilar”.

Blir viruset aktivt igen kan du utveckla sjukdomen bältros. Oftast är det personer över 50 år som drabbas av bältros, men även små barn kan insjukna. Läs mer…