Vaccin mot bältros

Sedan 2013 finns det ett vaccin mot bältros i Sverige. En dos kostar ungefär 1500 kronor och minskar risken för bältros med 50 procent.

vaccin mot bältrosOm du någon gång haft vattkoppor så kan du få bältros. Var fjärde person drabbas. Ofta sker detta när du blir äldre och ditt immunsystem försvagas.

Idag finns det ett vaccin som minskar risken för detta, däremot är det inget garanterat skydd.

För vem?

Vaccinet är godkänt för personer över 50 år. Då det är då du har som störst risk att få bältros. 

Skyddar bara till en viss del

Personer över 60 år som vaccinerar sig får en 50 procentig minskad risk för bältros.

Om du drabbas av bältros trots att du har tagit vaccinet minskar risken för långvarig smärta efter bältros med 75 procent.

Pris och dosering

Hur länge vaccinet räcker är inte klarlagt. Detta för att vaccinet inte har funnits så pass länge.

Vissa vaccinationskliniker skriver att vaccinet håller i tio år. Säkra rekommendationer angående detta kommer att komma inom några år.

För tillfället rekommenderas en dos, för ett 10-årigt skydd. En dos kostar ungefär 1500 kronor.

Ingår inte längre i högkostnadsskyddet

Vaccinet togs bort från högkostnadsskyddet den 1 november 2014. Detta eftersom den höga kostnaden inte motsvarar nyttan med vaccinet. 

Nytt i Sverige – men har funnit länge i USA

Bältrosvaccinet började säljas i Sverige först 2013, men har funnits i USA och varit godkänt i EU sedan 2006.

Biverkningar?

Alla läkemedel har en risk för biverkningar. Men risken för biverkningar vid bältrosvaccinet är väldigt liten. Du bör dock inte vaccineras vid vissa tillstånd eller sjukdomar.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Dela med dig av dina tankar på vårt stora hälsoforum, Healthcare Forum.

×
Healthcare Media inte har inte möjlighet att ge medicinska råd.
+ 3 = 5

Kommentarer

Hej! Jag fick bältros med utslag sommaren 2011 höger sida av bålen under Hö bröst och bakåt. Hade väldigt jobbigt i ca 2 1/2 månad sedan klingade det av men kom tillbaka med buller och bång i januari 2012, inga utslag men en fruktansvärd smärta över lever galla och den sitter fortfarande kvar. Är röntgad och gjort ultraljud men det syns inte någonting så slutsatsen av läkare är att det är bältrosen som spökar. Kan inte böja mig för då knyter det sig totalt och ibland är det som om en cysta brister med stark smärta och jag blir stel i ben och fötter skakar och tänderna skallrar som vid frossa, det håller på ca 1-2 timmar sedan pulserar det över området där bältrosen satt. Jag har aldrig några utslag " bara" en helvetisk smärta. Kan jag vaccinera mig ?????? Kan förstå helvetet inuti och elden utanpå kroppen

Hej! Har haft bältros två gånger inom en 8månadersperiod, ryggen och under läppen. Vill gärna ta vaccin mot detta eftersom jag är rädd det kommer komma igen (och de är otroligt jobbigt!) Till saken hör att jag är 23år. Är det okej eller måste man vara över 50år?

Andra läste också: